perjantai 27. maaliskuuta 2009

Mandoliinin viritys

Ensimmäinen viritys, jonka tein jo lähes viikko sitten, kuulosti oikein hyvältä. Sävelet osuivat näppärästi kohdilleen ja soitinta oli ilo näppäillä, vaikka matalin kieli eli G välistä särähtikin hieman epämiellyttävästi.

Myöhemmin päätin virittää soitinta uudestaan, korvakuulolta kuten aikaisemminkin, mutta eihän siitä mitään tullut. Onneksi internetin ihmeellinen maailma tarjosi ilmaisen pienen kitaranviritysohjelman, jonka avulla sitten sain soittimeen hyvään kuosiin. Olin alkuvirittänyt sen ainakin yhtä oktaavia liian alas, mikä varmaan selittää ylimääräiset särähtelyt. Hirvitti tosin kiertää kielet niin pinkeiksi kuin ne nyt ovat ja epäuskoisena jouduin jopa tarkastamaan Sillanpään CD:ltä että sointi on tällä kertaa oikea - onhan se.

Sillanpää mainitsee kirjassaan että etenkin kokemattomalla alkuvirittäjällä voi olla vaikeuksia saada soitinta vireeseen ja tottahan se oli. Kyllä soitin soi ja kielet olivat toisiinsa nähden vireessä, mutta 440Hz A-kieli ei kyllä ollut 440Hz A-kieli sillä virityksellä. Kunhan nyt saan soittimen taas epävireeseen niin pääsen kokeilemaan uudestaan korvakuulolta virittämistä ja toivottavasti se sujuukin jo sitten paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti